Deze pagina geeft uitleg hoe te werken met Lightroom C. Bob Claessens help hierbij en werkt met het boek ……………
Lightroom Sessie 1 Importeren
Blijkbaar is importeren niet zo evident vandaar een extra woordje uitleg.
Om vlot te importeren open je LRC in bibliotheek-modus en links onderaan staat te knop [Importeren].
Deze opent het import-scherm.
Normaal gezien is de bron van import (de linkse kolom op het scherm) de SD-kaart van uw camera.
Zet de tab bovenaan in het midden van het scherm op Kopiëren, NIET kopiëren als DNG of Verplaatsen of Toevoegen.
Kies dan de bestemming (rechter kolom) op uw harde schijf (bvb.: C:\gebruikers\ gebruiker\ afbeeldingen\ [de door u gekozen folder].
Andere Opties staan ook in de rechter kolom. Vink aan [mogelijke dubbele foto’s niet importeren] en laat enkel minimale voorvertoningen toe.
Laat de bestandsnaam staan zoals hij is en zet de datum in het formaat Jaar/maand/dag en LRC zal alles vlotjes op zijn plaats zetten. Eventuele toevoegingen (IPTC-gegevens of Ontwikkel-presets) tijdens importeren gaan we later nog wel eens tegenkomen.
Als alles is ingevuld druk je op [Importeren] rechts onderaan en je foto’s staan nu binnen LRC.
Je bent nu terug in de bibliotheek-modus.
Het best voeg je nu Trefwoorden toe. Als je geen trefwoorden hebt maak je die aan in de tab Trefwoordenlijst via het [+]-tekentje links in de tab. Of via [Trefwoorden Vastleggen] – [Trefwoorden Invoeren]. Je kan ook trefwoorden onder een bestaand trefwoord aanmaken door rechts te klikken op het trefwoord kan ook via [+ ].
Om foto’s toe te voegen aan een trefwoord selecteer je de foto(‘s) en vink het vakje naast het trefwoord aan. De geselecteerde foto’s zijn van het trefwoord voorzien.
Proberen maar. Loop je vast laat het weten waar en hulp komt!
Lightroom – Ontwikkelingsmodule- deel 1
1. een preset aanmaken: open een foto, doe de aanpassingen, klik rechts op voorinstelling en maken, geef een naam en vink de opties aan die je wilt automatiseren. Als de voorinstelling is aangemaakt, klik nogmaals rechts en vink aan dat je de preset wil gebruiken bij de import.
2. Je werkmethode aanpassen. Je kan de volgorde van de tabs wijzigen. Klik rechts op een tab en kies aanpassen. In de Pop-up kan je dan de volgorde wijzigen of opties uitvinken.
3. De werkmethode: deze is persoonlijk en pas je best aan naargelang je meer ervaring opdoet met LRC. Wat nooit kwaad kan is het dichtzetten van de hooglichten en het openen van de schaduwen. Deze laatsten niet te ver om “flitslicht” te vermijden. Pas witten en zwarten aan met aandacht voor het histogram, de kleine vierkantjes in bovenste hoeken mogen niet oplichten, maw. mogen niet buiten het histogram vallen want deze pixels bevatten dan geen informatie meer (dichtgelopen of uitgevreten). De andere opties voor witbalans, helderheid etc. zijn volgens smaak aan te passen.
4. exporteren: in de bibliotheek-module kies linksonder voor export. Een drop-out verschijnt en vul deze voor bestemming (map-submap..), herbenoemen van de foto (bekijk de opties nauwkeurig en check het voorbeeld onderaan de tab). Je kan de dimensie en de grootte van de foto aanpassen indien gewenst. Normaal kies je voor het JPG-formaat, maar andere zijn mogelijk. Verscherpen is interessant voor prints/scherm.
5. Naar PS en terug: deze operatie lijkt zeer complex maar ik zal eens anders uitleggen. LRC wil ALTIJD het origineel bewaren. Wijzigingen worden in de catalogus opgeslagen het origineel blijft maagdelijk. PS daarentegen wijzigt het origineel met de aanpassingen, het origineel is dus overschreven. Dat willen we dus vermijden
Hoe beschermen we ons origineel. Stap 1:Klik Foto-[verbeteren]-[verbeteren in PS]. De foto wordt geopend in PS. Doe de wijziging en sluit af via [Bestand]-[opslaan] of gewoon bestand sluiten. In LRC staan nu 2 bestanden, het origineel en een PSD-bestand.
Wil je nu nog wijzigingen aanbrengen dan kan je weer stap 1 uitvoeren. Nu krijg je een drop-out met 3 opties. Gebruik alleen 2 of 3, de bovenste niet. Met optie 2 maak je een nieuw PSD-bestand aan met de nieuwe wijzigingen. Je krijgt nu 3 bestanden: 1 raw en 2 PSD.
Met optie 3 wijzig en OVERSCHRIJF je de bestaande PSD, met als resultaat 1 raw en 1 PSD de PSD uit stap 1 is dus weg (overschreven).