Blog Oude scheepsliften La Louvière 16-10-2021

Uitstap 16 okt FG Look naar het Centrumkanaal aan La Louvière

Zaterdagmorgen op weg naar La Louvière zag het er al veelbelovend uit, onderweg lag er boven de vochtige weides een mooie nevel en op de Brusselse ring was het uitzicht in de valleien met hetzelfde gezegend, daar nog eens het begin van de herfst in de bomen dat al voor een mooi kleurpallet zorgde was een streling voor het oog.

Aangekomen op de parking van de “Italiaanse kantine” werden de fietsen van de fietsdragers genomen en klaargemaakt om aan het tochtje te beginnen, ons doel: de oude scheepsliften.

Een klein stukje geschiedenis hierover: om een verval van 68 meter in de binnenvaart te overbruggen werden 4 scheepsliften en 1 sluis gebouwd tussen 1888 en 1917, voor het aan en af voeren van de producten in de industrie in Henegouwen. Ze hebben een capaciteit van 300 ton en werken simultaan op het principe van de wet van Archimedes. De binnenschepen  werden groter en eind jaren 70 bleken de scheepsliften niet meer te voldoen en werd er besloten een nieuwe enkele scheepslift te bouwen, werken begonnen in 1982 en door budgetproblemen heeft het 20j geduurd voor de nieuwe lift gebruikt kon worden.

Aan de eerste lift aangekomen met de fiets hadden we het geluk dat er juist een plezierboot door passeerde. Geen wind en een mooie lichte lucht zorgde ook voor mooie weerspiegelingen in het water waar gretig gebruik van werd gemaakt om leuke shotjes te maken door allen. Ook de bomen hebben hun bijdrage geleverd met het kleuren van hun bladeren, er zaten al veel mooie kleurtinten in de kruin.

Op de fiets vervolgde we het jaagpad naar de volgende liften, onderweg nog wel een paar leuke brugjes en huisjes te zien. Het was soms ook wel te merken dat het Frans niet onze moedertaal was en dus de verklaring van het niet begrijpen van bepaalde pictogramborden, hier en daar terug gefloten door de brugwachters lukte het toch om wat beeldjes te schieten. Onderweg van de 3de naar de 4de lift stak er pronkend een mega modern ogend gebouw boven het golvend landschap uit, de nieuwe lift van Stréphy-Thieu, we beslissen om die op onze terugweg te passeren, eerst nog lift 4 en het laatste sluisje.

Aan de nieuwe lift die een hoogte van 73.15m voor zich neemt is het indrukwekkend. Met nog altijd een mooie lucht van veel blauw afgewisseld met wolken wordt er weer langs alle kanten, letterlijk en figuurlijk, gefotografeerd. Mooie lijnspellen, reflecties in de ramen op de hoog pronkende machineruimte, mooi aangelegde omgeving met groen gras in trapjes, … al het nodige aanwezig om het rolletje vol te schieten.

We zetten onze weg voort terug richting vertrekplaats via het jaagpad van het oude kanaal en eindigen onze fijne dag aan de Italiaanse cantine om de dorst te lessen en nog wat na te praten.

Aan alle aanwezigen: heel hard bedankt voor de bijdrage aan deze mooie en leuke dag.

Wie er niet bij was kan locatie info altijd bekomen, een aanrader om met de fiets te doen.

Reacties zijn gesloten.