Blog Historische tocht Alblasserwaard 18-09-2021

Een schitterend nazomers weertje en onze uitstap naar Oud Alblas, Streefkerk en Kinderdijk kon niet meer stuk.

Als eerste bezochten we de eendenkooi in Oud Alblas. Teunis de Vaal woont samen met zijn vrouw al meer dan 30 jaar op het landgoed in een piep klein huisje dat zij zelf hebben gebouwd. Alles puur natuur, zelfs het toiletbezoek.

……. en Geert, zijn opvolger, gidsten ons door hun goed onderhouden groendomein waar de eendenkooi is opgesteld voor het vangen van tamme en wilde eenden. 60 % van de vangst voor consumptie en overige worden van het leven gespaard maar gebruikt voor onderzoek. Zij werken samen 7/7 24uur om het grote natuurgebied te onderhouden.

Een grote vijver was een thuisbasis voor vele vissen, visarend, witte- en zilverreigers, ganzen, vele vogelsoorten waaronder ook het ijsvogeltje en uiteraard vele eendensoorten. Om hun dagelijkse dagtaak te volharden hadden zij een gigantisch uitgebreide verzameling van materialen. Gereedschap dat in onze ogen museumstukken zijn.

Een looker wilde gelijk op het domein vertoeven maar dan wel als vakantiegast. Maar dat was verkeerd gedacht. Ons bezoek veroorzaakte voor de eigenaar al snel 10 dagen achterstand op zijn vangst.  Daarom zijn we hem ook zeer dankbaar dat hij heeft toegestemd om ons te ontvangen.

Omdat niet iedereen een natuurlijke behoefte had zochten we in de buurt naar een horecazaak met toilet.  Ondertussen was het al middag.  Met zicht op de wipmolen van Streefkerk heeft onze eigen gemaakte picknick heerlijk gesmaakt.  

De wipmolen, ook wel blokker genoemd, is één van de Streefkerkse molens. In tegenstelling tot de andere achttien ligt deze molen net niet op het grondgebied van het dorpje Kinderdijk maar in de verderop gelegen gemeente Streefkerk.

De molen is van het begin van de zeventiende eeuw. De laatste restauratie vond plaats in 2001 nadat de molen op 27 juli 1997 gedeeltelijk was afgebrand.

De molen wordt momenteel bediend door vrijwilligers. En vandaag was er de molenaar jong intelligent en knap. Emile Noothout zorgde voor een gastvrij ontvangst met koffie en thee. Na een theoretische uitleg volgde onze nieuwsgierige vragen. We hebben hem zelfs kunnen uitdagen om de molen met eigen kracht te keren met de wind. Maar voor zo’n jonge sterke knaap was dat natuurlijk peace of cake.

Na een fotoshoot in en rond de molen was het tijd voor ons avondeten.

Onze daguitstap hebben we afgesloten met een avondbezoek aan de molens van Kinderdijk.  En naar het schijnt hadden we geluk want een toeristentoeloop was er zeker niet. We hebben naar hartenlust kunnen fotograferen en genieten van de ondergaande zon en een opkomende volle maan.

Reacties zijn gesloten.